Szkoła Zawodowa Specjalna kształci uczniów w zawodzie kucharz i pracownik pomocniczy obsługi hotelowej.
Praktyki zawodowe organizuje nasz Ośrodek w kuchni i stołówce szkoły i internatu.
Zawód: kucharz
- wiodące przedmioty zawodowe:
– technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
– podstawy żywienia,
– wyposażenie techniczne gastronomii,
– zajęcia praktyczne w szkolnej pracowni kucharz,
- Ucząc się w zasadniczej szkole zawodowej o profilu kucharz będziesz umiał:
– praktycznie wykorzystać poznane zasady produkcji gastronomicznej,
– stosować różne procesy technologiczne,
– stosować maszyny i urządzenia, które są używane w poszczególnych procesach technologicznych,
– przeprowadzić obróbkę wstępną surowców,
– stosować różne metody obróbki cieplnej półproduktów,
– sporządzać różne potrawy,
– wykonywać prace porządkowe w zakładach gastronomicznych
– posługiwać się podstawowym sprzętem stołowym i naczyniami,
-będziesz znał zasady nakrywania stołów na różne okoliczności,
– prawidłowo gospodarować surowcami, energią i wodą,
– pracować w zespole i doskonalić umiejętności zawodowe,
– scharakteryzować dokumentację obowiązującą w zakładzie gastronomicznym,
– stosować przepisy bhp i ppoż.
- kierunek zapewni Ci przygotowanie:
– do pracy w punktach gastronomicznych i hotelarskich,
– do prowadzenia działalności usługowej.
Zasadnicza szkoła zawodowa jest typem szkoły ponadgimnazjalnej,
przygotowującej do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe (przedmioty zawodowe).
Absolwent tej szkoły posiada kwalifikacje zawodowe i może podjąć pracę lub kontynuować naukę.
ZAWÓD: PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
Czas trwania – 3 lata
Nauka odbywa się na terenie internatu ośrodka oraz we współpracy z najlepszymi hotelami mieście. Zajęcia praktyczne organizuje szkoła.
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Turystyka należy do jednych z najbardziej rozwijających się gałęzi gospodarki w naszym kraju. Personel hotelowy należy do grupy poszukiwanych pracowników a rynek pracy oczekuje tych profesjonalnie przygotowanych. Rozwój branży hotelowej w Tarnowskich Górach stał się szczególnie realnyalny po wpisaniu znajdujących się tu obiektów na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej wykonuje prace pomocnicze związane z utrzymaniem porządku i obsługą gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie i jego otoczeniu. Po skończeniu szkoły absolwenci będą mogli znaleźć pracę w hotelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, centrach konferencyjnych i innych obiektach i instytucjach posiadających bazę noclegową.
Uczeń w procesie kształcenia:
- uczy się obsługi sprzętu porządkowego i codziennych czynności porządkowych w pomieszczeniach hotelowych,
- zna zasady obsługi gości hotelowych w części noclegowej i restauracyjnej,
- uczy się wykonywania czynności porządkowych w części gastronomicznej obiektu noclegowego,
- poznaje zasady pielęgnowania roślin ozdobnych, trawników i urządzeń rekreacyjnych,
- uczy się wykonywania drobnych napraw.
- poznaje sposoby wykonywania obowiązków zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy,
Możliwości zatrudnienia:
- hotele, motele,
- sanatoria, pensjonaty, domy wypoczynkowe, agroturystyka, schroniska młodzieżowe,
- ruchome obiekty świadczące usługi hotelarskie (statki, pociagi, samoloty).