Alergeny

ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH 

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne ( arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie ,orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki ( produkty przygotowane na ich bazie)
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oragano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, tymianek, kminek,

Zgodnie z informacjami od producenta mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, selera i gorczycy.