ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
- Skorupiaki i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne ( arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie ,orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oragano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, tymianek, kminek,
Zgodnie z informacjami od producenta mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, selera i gorczycy.